Borstoperaties

Uw wens

Bent u ontevreden over uw borsten of decolleté? Zowel esthetische wensen als fysieke klachten kunnen aan uw wens om iets te veranderen aan uw borsten ten grond slag liggen. Ook factoren als gewichtsverlies, zwangerschap en veroudering kunnen redenen zijn om te kiezen voor een verandering aan uw borsten.

Behandelingen:

  • Borstvergroting
  • Borstverkleining
  • Borstlift
  • Borstvergroting d.m.v. lipofilling
  • Prothesewissel / -verwijdering

Borstvergroting

Sommige vrouwen overwegen een borstvergroting omdat ze hun cup maat niet in balans vinden met de rest van hun lichaam. Andere vrouwen merken dat hun lichaam erg veranderd is door bijvoorbeeld een zwangerschap of gewichtsverlies. Een borstvergroting kan die balans herstellen. Bij een borstvergroting worden uw borsten niet alleen groter maar krijgen ze ook een natuurlijke stevige uitstraling. Een klein verschil dat net hét verschil kan maken, ook voor u. 

Bij een borstvergroting krijgt u een prothese in uw eigen borsten. Daardoor zien uw borsten er voller en steviger uit. Omdat geen vrouw hetzelfde is, kijken we samen met u goed naar wat u precies wilt en welke vorm en maat prothese daar het beste bij past. Onze plastisch chirurg kan u goed adviseren over de mogelijkheden. Samen kiest u voor het mooiste en natuurlijkste resultaat.

Borstverkleining

Een borstverkleining kan om verschillende redenen gedaan worden. Veel vrouwen kiezen voor cosmetische redenen voor een borstverkleining. U voelt zich wellicht prettiger bij een cup maat, die kleiner is dan uw huidige maat. Uw borsten zijn dan meer in verhouding tot de rest van uw lichaam en uw bovenkleding valt mooier. De wens tot borstverkleining kan ook niet-esthetische redenen hebben.

Klachten door grote borsten

Grote, zware borsten kunnen nek- en rugklachten veroorzaken. In al deze situaties kan een borstverkleining uitkomst bieden en een kleinere cup maat een hele opluchting zijn. Bij een borstverkleining wordt overtollig vet-, klier- en huidweefsel verwijderd en worden uw borsten kleiner. Ook kan, indien gewenst, de tepelhof worden verkleind. Door een borst verkleinende ingreep krijgen uw borsten ook een nieuwe vorm. Een borstverkleining is daarom meestal ook een borstlift. De belangrijkste voorwaarde voor de operatie is dat uw borsten volledig volgroeid zijn. Een borst verkleinende of borst corrigerende operatie is tot op hoge leeftijd mogelijk.

Borstlift

Een borstlift is een ingreep waarbij overtollige huid van de borst wordt verwijderd en tevens de tepel en het borstweefsel hoger worden geplaatst. Er wordt dus weefsel (huid) verwijderd en strikt genomen wordt de borst dan ook iets kleiner. Daarom wordt de borstlift bij kleinere borsten vaak gecombineerd met het plaatsen van een klein implantaat om ook een borst vergrotend effect te krijgen.

Vrouwen van wie de borsten zijn verslapt door bijvoorbeeld gewichtsverlies, zwangerschappen, borstvoeding en de zwaartekracht, komen voor deze borstlift operatie in aanmerking. Een enkele keer kan een verslapte borst gecorrigeerd worden door alleen een borstvergroting uit te voeren.

Borstvergroting d.m.v. lipofilling

Bij lipofilling wordt lichaamsvet weggenomen om het elders in het lichaam onder de huid terug te plaatsen waardoor extra contour en volume ontstaat. Het grote voordeel is dat er gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet, waardoor de methode volkomen veilig is en daarnaast een blijvend resultaat oplevert. Door verfijnde techniek is lipofilling een veelgebruikte toepassing binnen de cosmetische chirurgie.

Toepassing van lipofilling

Lipofilling kan voor diverse toepassingen worden ingezet. Vaak wordt het gebruikt om volume terug te brengen in het gezicht, waarbij gedacht kan worden aan de behandeling van holle oogkassen en volumeverlies van de konen en wangen, maar ook voor een subtiele borstvergroting is lipofilling geschikt. 

Tijdens een eerste consult worden de klachten en wensen uitgebreid besproken. Daarnaast wordt gekeken naar de algehele gezondheid en wordt de huid onderzocht. Per persoon zal worden gekeken waar het beste vet kan worden weggenomen en waar volume moet worden teruggebracht.

Prothesewissel / -verwijdering 

Bij deze ingreep worden implantaten, die ooit voor een borstvergroting of borstreconstructie zijn ingebracht, vervangen door nieuwe borstimplantaten of definitief verwijderd. In veel gevallen zal het rond het implantaat gelegen kapsel ook worden verwijderd. Dit is echter afhankelijk van onder andere het kapsel zelf en het eigen borstvolume.

Voor het laten wisselen of verwijderen van borstimplantaten kunnen meerdere redenen bestaan:

  • Lekkage van prothesen;
  • Prothesen die verplaatst zijn. Dit kan voorkomen als deze onder de spier zijn geplaatst;
  • Veranderingen in het volume en/of slapte van de huid van de borst;
  • Een niet-optimaal cosmetisch resultaat als gevolg van één of meerdere van bovengenoemde factoren;
  • Het niet meer willen hebben van borstimplantaten.