Neuscorrectie

Stoor je je aan de vorm of grootte van je neus?

Dit kan enorme impact hebben op je zelfvertrouwen. Een neuscorrectie laat je neus bij de rest van je gezicht passen. Soms gaat het alleen om een eenvoudige ingreep om de neustip of neusvleugels smaller te maken. Soms zijn er gecompliceerde operaties nodig aan de neusbrug of de hele neus. Ook kan de hoek tussen neuspunt en bovenlip worden aangepast. Samen met de arts bespreek je je wensen tijdens het consult.

Resultaten neuscorrectie

Geen perfecte neus, maar een neus passend bij je gezicht. Niet meer de hele dag bewust zijn van je neus en niet meer hoeven wegduiken als er een camera in de buurt is. Dat is wat een neuscorrectie vaak als gevolg heeft. De vorm van je neus zal in de maanden na de ingreep verder verbeteren en het uiteindelijke resultaat is een jaar na de operatie echt goed te beoordelen.

Wat is een neuscorrectie?

Een neuscorrectie (ofwel rhinoplastiek), zoals een neusverkleining is een veel voorkomende operatie. De plastisch chirurg kan de neus verkleinen, vergroten, de vorm van de neustip of neusbrug veranderen, de ruimte tussen de neusgaten versmallen, de hoek tussen neus en bovenlip veranderen of het neusschot rechtzetten. Ook is het mogelijk een geboorteafwijking of de gevolgen van een ongeval te corrigeren. Daarnaast wordt de neuscorrectie soms toegepast om ademhalingsproblemen te verhelpen. Kortom: bij een neuscorrectie is veel mogelijk.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een neuscorrectie?

Een neuscorrectie kan uw uiterlijk en zelfvertrouwen verbeteren. Maar deze operatie kan u niet helpen uw idealen te bereiken of veranderen hoe mensen met u omgaan of u met hen. Bedenk daarom van tevoren goed wat uw verwachtingen met betrekking tot de neusverkleining zijn. 

Wilt u een verbetering van uw neus, maar streeft u geen perfectie na? Bent u lichamelijk gezond, psychologisch stabiel en heeft u realistische verwachtingen? Dan bent u hoogstwaarschijnlijk een uitstekende kandidaat voor een neuscorrectie. Voor een neuscorrectie dien je minimaal 18 jaar oud te zijn.

Wat zijn de risico’s?

Elke chirurgische behandeling brengt risico’s en onzekerheden met zich mee. Omdat de KNO arts, de neuscorrectie uitvoert, is de kans op complicaties meestal klein. Toch komen ze wel eens voor. Voorbeelden hiervan zijn infecties, neusbloedingen of een reactie op de verdoving (anesthesie). Ook uw eigen gedrag speelt hierin een rol. Volg daarom de instructies van uw plastisch chirurg goed op, zowel voor als na de behandeling.

Bij een neuscorrectie aan de binnenzijde van de neus en een neustussenschot correctie ontstaan doorgaans geen littekens. Wordt de ‘open’ techniek gebruikt of vindt er een neusverkleining plaats, dan ontstaan er kleine, vaak nauwelijks zichtbare littekens op de basis van de neus. Bij één op de tien patiënten is er een tweede behandeling nodig om kleine afwijkingen te corrigeren. Dit komt zelfs bij de meest ervaren plastisch chirurgen voor en vaak is het van tevoren al bekend.

Hoe gaat het allemaal in zijn werk?

Een goede communicatie is essentieel. Daarom begint de behandeling met een goed gesprek. Tijdens dit eerste consult zal de consulente u vragen wat u stoort aan uw neus en hoe u hem zou willen hebben. Buiten de operatie om zijn er ook factoren die het resultaat kunnen beïnvloeden. Voorbeelden van die factoren zijn de structuur van uw neus, bot en kraakbeen, de vorm van uw gezicht, de dikte van uw huid, uw leeftijd en uw verwachtingen. 

Bedenk van tevoren goed wat u de consulente en arts wilt vertellen. Heeft u ooit een neusverkleining ondergaan of een ongeval gehad waardoor de neus is beschadigd? Zorg dat uw plastisch chirurg het weet, ook al is het iets van jaren geleden. Heeft u last van allergieën, ademhalingsproblemen door de neus, gebruikt u medicijnen of drugs, slikt u vitaminen of rookt u? Vertel het uw plastisch chirurg. En aarzel vooral niet alle vragen te stellen die in u opkomen, zeker als het bijvoorbeeld over uw verwachtingen gaat. De antwoorden hierop helpen u naar het beste resultaat.

Hoe gaat de operatie in zijn werk?

Een gewone neuscorrectie zoals een neusverkleining duurt meestal één tot twee uur. Meer gecompliceerde operaties kunnen langer duren. Tijdens de operatie wordt de huid los gemaakt van het ondersteunende raamwerk van bot en kraakbeen, dat vervolgens naar de gewenste vorm gemodelleerd wordt. De manier van vormen is afhankelijk van uw wensen en de techniek die de plastisch chirurg gebruikt. Uiteindelijk plaatst hij de huid weer terug over het nieuwe raamwerk. Aan het einde van de neuscorrectie plaatst de chirurg een spalk op de neus om de nieuwe vorm te behouden. Om het tussenschot in de neus te stabiliseren, worden vaak neustampons aangebracht.

De neuscorrectie wordt uitgevoerd met de open techniek, er is dan een extra littekentje op de columella, dit is het verticale stukje huidweefsel tussen de neusgaten.